Blusrating

De blusrating van een brandblusser. Wat is dat nou eigenlijk?

Alle brandblussers geleverd door 101brandblussers zijn voorzien van een rijkskeurmerk. De brandblussers vermelden onder andere voor welk type brand deze geschikt is. Daarnaast wordt ook de blusrating van de brandblusser vermeld. De blusrating wordt bepaald naar aanleiding van brandproeven die met de brandblusser zijn uitgevoerd (Conform NEN-EN-3).

13A-55B | 27A-144B | Waar staat de A blusrating voor?

Voor vaste stoffen (Brandklasse A) is een brandproef ontwikkeld in de vorm van een rechthoekige stapel hout. De stapel met hout wordt in een regelmatig patroon met gelijke tussenruimte opgestapeld zodat tussen de balkjes een open ruimte is. Deze stapel zal maximaal 7 lagen blokjes hout op elkaar gestapeld zijn. De hoogte en de breedte van de houtstapel zijn standaard maten: De hoogte is 0,5 meter en de breedte is 0,56 meter. De lengte van de stapel bepaalt uiteindelijk de blusrating.

Nadat de stapel ongeveer 8 minuten gebrand heeft zal worden begonnen met blussen.

  • 13A: De lengte van de houtstapel is 1,3 meter.
  • 27A: De lengte van de houtstapel is 2,7 meter.
Het blussende vermogen van de brandblusser wordt uitgedrukt met het cijfer voor de letter A. Een blusser met een rating van 27A heeft een twee keer zo groot blusvermogen dan een brandblusser met rating 13A.

5A-34B-40F | 13A-13B-75F | Waar staat de F blusrating voor?

Voor vetbranden (brandklasse F) is een brandproef ontwikkeld met een frituurpan. Het frituurvet wordt verhit tot boven de 350°C zodat het de ontbrandingstemperatuur heeft bereikt. Wanneer het vet enkele minuten aan het branden is zal met het blussen begonnen worden.

  • 40F betekent dat de pan een inhoud van 40 liter frituurvet heeft.
  • 75F betekent dat de pan een inhoud van 75 liter frituurvet heeft
De blusrating van een brandblusser wordt pas toegekend wanneer de proefopstelling succesvol geblust is. Bovendien mag de proefopstelling binnen 20 minuten na het blussen niet herontsteken.